Pages

Enjin Carian

Tuesday, 25 July 2017

LATIHAN KARANGAN:

LATIHAN KARANGAN:

LANGKAH  MENCEGAH KERACUNAN  MAKANAN
https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xat1/v/t1.0-9/11108941_940566719310918_4055772233009366181_n.png?oh=1b17f323faf709f15db1c3bdb4c03cc4&oe=569F8A5C&__gda__=1453559683_d937fdcee8957334ea1865f7d0985ea4
https://scontent-kul1-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xft1/v/t1.0-9/11138671_940566662644257_2895651835759110441_n.png?oh=d8e5811edd568612e22eee685e774d05&oe=56AB2BC0
Related image
 














MAKLUMAT KARANGAN:
Keracunan makanan sering berlaku di kantin sekolah, restoran dan majlis kenduri-kendara. Oleh itu, pengguna perlu lihat, bau dan rasa makanan sebelum menjamahnya. Pengusaha makanan perlu simpan makanan pada suhu yang selamat manakala tukang masak pula masak dengan cara yang betul. Bagi mencegah keracunan makanan, pengguna lihat, bau dan rasa sebelum menjamahnya. Kita kena ingat maksud firman Tuhan, “Mereka seolah-olah orang yang pekak, bisu dan buta sehingga tidak dapat kembali kepada kebenaran.” Bukankah Kementerian Kesihatan Malaysia sudah berpesan ‘Lihat, Bau dan Rasa’? Oleh itu, pengguna selamat dari kuman e-coli dan bakteria salmonella namun malang tidak berbau! Seterusnya untuk mencegah keracunan makanan pengusaha makanan perlu simpan makanan pada suhu yang selamat. Kita kena ingat pesanan Cef Wan, “Jangan simpan semua bahan mentah dalam sebuah peti sejuk beku.” Bahan mentah mempunyai takat beku yang berbeza-beza. Bakteria pula mudah merebak melalui daging dan ayam. Bukankah Kementerian Kesihatan Malaysia sudah berpesan ‘Mencegah lebih baik daripada merawat’? Lantaran itu, benarlah peringatan orang tua-tua beringat sebelum kena, berjimat sebelum habis! Akhir sekali,  untuk mencegah keracunan makanan, tukang masak perlu masak dengan cara yang betul. Kementerian Kesihatan Malaysia sering berpesan; ‘Cuci tangan dengan tujuh langkah’. Jadi, benarlah peringatan orang tua-tua, makan yang suci lagi baik! Tuntasnya, untuk mencegah keracunan makanan diperlukan  kerjasama semua pihak. Pegawai-pegawai Kementerian Kesihatan Malaysia pula tegas dalam penguatkuasaan peraturan dan undang-undang. Hal ini supaya premis makanan sentiasa bersih. Kesihatan dan kesejahteraan rakyat terjamin bahkan Rakyat Sihat Negara Maju.



No comments:

Post a Comment