Pages

Enjin Carian

Monday, 11 April 2016

Novel Songket Berbenang Emas

Novel Songket Berbenang Emas, karya Khairuddin Ayip
PENGAJARAN
1.      _________________________________________________________________________________
Dahlia amat mengasihi ibu dan bapanya.  Dia berusaha melawat ibunya yang menerima rawatan di Hospital Permai, Johor Bahru.  Begitu jugalah ketika bapanya dimasukkan ke Hospital Batu Pahat akibat dipatuk ular tedung, Dahlia turut membawa adik bongsunya, Anggerik ke Hospital Batu Pahat untuk melawat bapanya.

2.     ________________________________________________________________________
Dahlia bercerita secara jujur kepada Azhari bahawa dia tidak mempunyai apa-apa hubungan istimewa dengan Najib melainkan ikatan persahabatan sebagai rakan persekolahan untuk mengelakkan prasangka.

3.     _________________________________________________________________________
Dahlia begitu sabar berhadapan dengan sikap prejudis dan kata-kata kesat daripada neneknya, Nek Kiah dan Mak Aton terhadap dirinya dan ahli keluarganya.

4.     _________________________________________________________________________
Dahlia gigih belajar tanpa mengenal erti jemu dan penat sebagai persediaannya untuk menghadapi peperiksaan STPM walaupun terpaksa berkorban masa, tenaga, dan tempat menuntut ilmu.

5.     _________________________________________________________________________
Haji Sulaiman telah menghubungi pihak Hospital Batu Pahat supaya datang ke rumah Embong untuk mengambil Saleha dan membawanya ke hospital tersebut untuk menerima rawatan lanjut atas penyakit kemurungannya itu.

6.     ________________________________________________________________________
Dahlia berani terjun ke dalam sungai yang berkeladak dan berarus deras untuk menyelamatkan Said yang tenggelam di dasar sungai sungguhpun dirinya hanyalah seorang gadis.

7.     _________________________________________________________________________
Dahlia meminta Melati ke kedai Tauke Lim untuk membeli susu tepung adik bongsunya dan satu kilogram gula secara berhutang.

8.     _________________________________________________________________________
Kavita  dan Siti Wangi telah membantu untuk meringankan beban yang ditanggung Dahlia dengan  menyediakan nota salinan semua subjek STPM yang telah difotokopi sepanjang tempoh Dahlia tidak ke sekolah.

9.     _________________________________________________________________________
Doktor Ridhuan bersikap amanah dalam menjalankan tugasnya sebagai pegawai perubatan kesihatan dengan berusaha mengenal pasti punca dan kaedah penyelesaian untuk mengubati penyakit kemurungan Saleha yang sedang menerima rawatan di Hospital Permai, Johor Bahru.

10.  _________________________________________________________________________
Embong melayani kunjungan tetamunya, iaitu keluarga Azhari ke rumahnya dengan begitu baik dan mesra.  Dahlia juga melayani kunjungan neneknya, Nek Kiah yang sering bertandang ke rumah mereka dengan begitu mesra.


No comments:

Post a Comment