Pages

Enjin Carian

Tuesday, 14 February 2017

NOVEL: JUSTERU IMPIAN DI JARING (Zaid Akhtar)

TEKS NOVEL: JUSTERU IMPIAN DI JARING (Zaid Akhtar)

Nilai

(a)   Kegigihan. Conothnya Syahir dan rakan-rakannya dalam skuad kebangsaan telah berlatih dengan gigih dan bersungguh-sungguh untuk mengharungi kejohanan yang seterusnya.

(b)  Keberanian. Contohnya, tindakan Wan Najlah memakai tudung dan seluar trek panjang semasa berlatih di kem latihan wanita telah membuktikan bahawa dia berani melakukan perubahan untuk menutup aurat seperti yang pernah dikatakan kepada Syahir.

(c)   Kasih sayang. Contohnya, Kak Uda sanggup menjaga emaknya yang menghidap strok dengan mengambil cuti. Tambahan pula, pada masa yang sama Syahir tidak dapat menjaga emak kerana akan bertandiing di Jakarta.

(d)  Keredaan. Contohnya, kekalahan Syahir di tangan Syed amiri dalam kejohanan Terbuka Johor diterima dengan hati yang reda. Syahir memperbanyak zikir dan memohon kepada Allah agar diberi kekuatan untuk menahan diri daripada menyeranah pegawai-pegawai perlawanan yang bersekongkol untuk memenangkan Syed Amiri.

(e)   Kejujuruan. Contohnya, Wan Najlah meminta maaf kepada Syahir atas sikapnya yang emosional. Seterusnya, dia menyatakan hasratnya untuk menutup aurat semasa bermain badminton kerana mahu mengikut jejak langkah Syahir yang memelihara syariat Islam semasa bersukan.


(f)   Rasional. Contohnya, Haji Marzuki menasihat Syahir agar sentiasa bersikap rasional dan tenang sebagai persediaan ke Kejohanan Badminton Antarabangsa di Jakarta. Haji Marzuki mahu Syahir mengenal pasti kekuatan dan kelemahannya terlebih dahulu.

No comments:

Post a Comment