Pages

Enjin Carian

Tuesday, 10 March 2015

Latihan Novel Erti Sebuah Pengorbanan (Zaihanim Abidin)

Erti Sebuah Pengorbanan (Zaihanim Abidin)
 Sinopsis -    Iman Zulaikha merupakan seorang pelajar tingkatan satu.  Setelah bapa dan ibunya bercerai, Iman berpindah dan tinggal bersama-sama datuk dan neneknya di kampung.  Iman menyimpan cita-cita yang tinggi agar dia dapat ................................................................................  Iman dan Pei Wen merupakan pasangan sahabat yang rapat sama ada di sekolah atau di rumah.  Kedua-duanya sering ............................. dan sama-sama berbincang bagi menyelesaikan sebarang masalah yang dihadapi. Setiap hari apabila sampai di rumah, Iman akan membaca dan ................................................................................................. .......................................................................
                  Di sekolah, Iman merupakan seorang pelajar yang cemerlang dan sering .......................... oleh pelajar-pelajar yang lain.  Namun, Linda sering ....................................................... dan tidak mahu berbaik-baik dengan Iman.  Kehadiran pelajar baharu, iaitu Adif Danial ke sekolah mereka menambah lagi rakan Iman termasuk ........................................ Pernah pada suatu ketika Linda menolak Iman sehingga terjatuh dari tangga gara-gara Iman tidak mahu ............................................................................................................  Berkat kegigihan dan ketabahannya berlatih, Iman berjaya menjadi juara dan bakal mewakili sekolahnya dalam pertandingan pidato peringkat ..................... 
                        Kehadiran ayahnya secara tiba-tiba pada suatu hari mengganggu ketenangan Iman.  Ayahnya memberitahu bahawa dia ingin ................................................................................................  Ketika berjumpa Yusri di sekolah, Adif Danial terkejut dan menyedari bahawa Yusri ialah ..............................  Hal ini menyebabkan Adif Danial memberontak dan .................................................................................... ...................................................................................................
                               Oleh sebab kedua-dua anak mereka tidak bersetuju, Yusri dan Puan Sofia membatalkan hasrat mereka untuk  berkahwin.  Iman kembali .............................. dengan ayahnya.   Iman menjadi juara pidato di peringkat daerah.  Pertandingan ini .............................................................................................  Kejahatan Linda terbukti apabila dia ditangkap kerana ..........................................................................................  Namun, Iman memaafkan Linda.
             Berita gembira disampaikan oleh ayah Iman.  Ayahnya ................................................................ pergi ke New Zealand untuk bertemu dengan ibunya. Hal ini amat menggembirakan Iman.
UNSUR KOMSAS - TEMA
PERISTIWA

Iman Zulaikha amat menyayangi kedua-dua ibu bapanya.  Setelah mereka bercerai, Iman ditinggalkan bersama-sama datuk dan neneknya di kampung.  Namun, hubungan ibu dan bapanya masih baik sebagai sahabat. Pelbagai usaha dilakukan agar kedua-dua ibu bapanya dapat bersatu semula. 
UNSUR KOMSAS – PERSOALAN
PERISTIWA

Ayah Iman dan ibu Adif Danial, terpaksa mengorbankan hasrat mereka untuk berkahwin  kerana  anak-anak mereka tidak menyetujui perkahwinan tersebut.  Ayah Iman akur  dengan permintaan Iman agar beliau berbaik-baik dengan bekas isterinya semula.  Adif Danial pula belum bersedia untuk menerima orang baharu sebagai ayahnya.


Iman tabah menghadapi dugaan dan cabaran yang dihadapinya.  Setelah ditinggalkan oleh ibunya yang melanjutkan pelajaran di New Zealand, dia menyesuaikan dirinya  tinggal dengan datuk dan neneknya di kampung.  Segala masalah dihadapinya tanpa merungut malahan dia lebih berazam untuk berjaya.


Iman dan Pei Wen bersahabat baik dan sering mencurah rasa serta sama-sama menyelesaikan masalah yang mereka hadapi. Iman gigih berlatih untuk memenangi pertandingan pidato  peringkat daerah setelah mewakili sekolahnya.


Iman sentiasa menunaikan sembahyang dan memohon doa agar segala keinginan  yang dihajatinya tercapai.

UNSUR KOMSAS – LATAR MASA
PERISTIWA
      Pada waktu pagi - Sewaktu sesi persekolahan pagi bermula jam 7.35 pagi.


      Pada  waktu petang - Selepas sesi persekolahan.


       Pada  waktu malam.


UNSUR KOMSAS – LATAR TEMPAT
PERISTIWA
      Sekolah
.

      Rumah datuk dan nenek Iman


Port Dickson


Kampung
No comments:

Post a Comment