KRITERIA PENSKORAN - Bahagian
A : Karangan berdasarkan Bahan Rangsangan
(30 markah)
PERINGKAT
|
MARKAH
|
KRITERIA
|
Cemerlang
|
26 – 30
(28 – 30)
(26 – 27)
|
·
Karangan menepati tema bahan rangsangan.
·
Bahasa gramatis dari segi kata dan
ayat. Penggunaan tanda baca betul dan
tepat. Ejaan mengikut Sistem Ejaan
Rumi Baru. Penggunaan kosa kata luas
dan tepat.
·
Wacananya lengkap. Unsur bahasa yang digunakan bervariasi dan
menggunakan ungkapan yang menarik.
· Idea relevan dengan tema bahan
rangsangan dan dihuraikan dengan jelas dan matang.
|
Kepujian
|
20 – 25
(23 – 25)
(20 – 22)
|
· Karangan menepati tema bahan rangsangan
· Bahasa gramatis dari segi kata dan
ayat. Tanda baca betul dan tepat. Ejaan mengikut Sistem Ejaan Rumi baru. Penggunaan kosa kata luas.
· Wacananya lengkap. Unsur bahasa yang digunakan bervariasi.
· Idea relevan dengan tema bahan
rangsangan dan dihuraikan dengan jelas.
|
Memuaskan
|
15 – 19
(17 – 19)
(15 – 16)
|
·
Karangan masih menepati tema bahan rangsangan.
·
Bahasa masih gramatis dari segi kata dan ayat. Penggunaan tanda baca masih betul dan tepat.
Ejaan masih mengikut Sistem
Ejaan Rumi Baru. Penggunaan kosa kata
umum.
·
Wacananya masih lengkap. Unsur
bahasa masih bervariasi.
· Idea masih relevan dengan tema bahan rangsangan. Huraian idea masih jelas.
|
Kurang memuaskan
|
10 – 14
(12 – 14)
(10 – 11)
|
·
Karangan kurang menepati tema bahan rangsangan.
·
Bahasa kurang gramatis dari segi kata dan ayat. Kesalahan-kesalahan
tatabahasa ketara. Ejaan masih
mengikut Sistem Ejaan Rumi Baru tetapi terdapat kesalahan ejaan yang ketara.
Penggunaan kosa kata terhad.
·
Wacana kurang lengkap. Unsur
bahasa kurang bervariasi.
· Idea kurang relevan dengan tema bahan rangsangan dan huraiannya kurang jelas.
|
Pencapaian minimum
|
01 – 09
(06 – 09)
01 – 05)
|
·
Calon tidak menunjukkan penguasaan
kemahiran menulis.
·
Banyak kesalahan bahasa dari segi
kata dan ayat.
·
Idea tidak menepati tema bahan
rangsangan.
|
Ungkapan
menarik: peribahasa, pantun, cogan kata, frasa menarik,
petikan ucapan, kata-kata hikmat, dan lain-lain.
No comments:
Post a Comment